-wat is verdeliet-2016

Hier vertellen we je graag van alles over Verdeliet: wat we doen en ook het hoe en waarom. We laten je zien waarom de Wereldtuin zo'n speciale plek is. Wil je ergens iets meer over weten? In de beschrijving vind je daarvoor een doorverwijzing.

Wat is Verdeliet?
Verdeliet is een sociale onderneming in het groen; een ontmoetingsplek waar vrijwillige medewerkers uit de wijk en de regio Land van Cuijk zich samen inzetten. Zij doen dat in de tuin, in de organisatie en bij activiteiten. Iedereen is welkom! Je kunt bij ons (h)eerlijke, ecologische groenten, kruiden en eetbare bloemen kopen. In het huis en in de kas worden ruimtes verhuurd voor verschillende activiteiten. Zelf organiseren we van alles: workshops, samen eten, een tuin-klussen dag, poëtisch ontbijt, open dagen en informatieve activiteiten op het gebied van natuur en gezonde voeding. Het motto van Verdeliet is: Doen, Delen en Beleven.

  • Iedereen die iets wil betekenen voor mens en natuur is welkom .
  • Er is aandacht voor ieders welzijn, ook als je dat door omstandigheden extra nodig hebt.
  • "consuminderen" nodigt uit tot het bedenken van creatieve en duurzame oplossingen.
  • We kiezen voor meer delen en samenwerken en we maken gebruik van elkaars kennis en talenten.
  • Samen bezig zijn in het groen, dát verbindt mensen!

Bezoekers

Je kunt op een mooi plekje ergens in de tuin, bij de vijver en bij minder goed weer binnen in de ontmoetingsruimte of in de kas, een heerlijke kop koffie of thee drinken. De winkel nodigt uit tot rondsnuffelen en aan de leestafel vind je vast wel iets wat je interesseert. We geven graag een rondleiding en we oogsten de groenten en kruiden vers van eigen land voor je. Als de pluktuin bij het terras in bloei staat kun je bij je vertrek met een zelfgeplukt bosje bloemen naar huis.  

Lees meer over de dingen die een bezoek aan Verdeliet de moeite waard maken op de pagina bezoekers.

Medewerkers
Bij Verdeliet werken ruim 60 medewerkers met plezier met elkaar samen. Verdeliet heeft waarde voor zowel denkers als doeners. Het is een plek voor zowel ervaren als onervaren medewerkers, voor mensen die stevig in hun schoenen staan en voor mensen bij wie dat wat anders ligt. Op dit moment is de jongste medewerker 13 jaar en de oudste 77. De meeste mensen komen uit wijk de Valuwe en de gemeente Cuijk, de regio of daarbuiten.

Lees meer over de vrijwilligers in de rubriek meedoen bij medewerkers.
In diezelfde rubriek vind je persoonlijke  Verhalen van onze medewerkers.
Wil je ook meedoen? Je bent van harte welkom. Aanmelden kan via de pagina contact.

Activiteiten
Verdeliet organiseert workshops en cursussen, van ecologisch moestuinieren, oogsten en bewaren van zaden tot bijvoorbeeld het bouwen van een zonnedroger. Leerlingen van het Merletcollege leren van alles over gezonde voeding in de praktijkles en leerlingen van basisscholen volgen natuuronderwijs in de tuin. Het poëtisch ontbijt verbindt op een bijzondere manier taal en natuur.
Een overzicht van alle activiteiten vind je op de pagina activiteiten.
Een Agenda vind je hier.


Verkoop en verhuur
De oogst van eigen land kun je kopen in de winkel van groenten, kruiden, plantjes voor in je tuin of op balkon, zaden tot honing, jams, chutneys, ansichtkaarten en (huisgemaakte) kadootjes. Verdeliet verhuurt delen van de tuin, de kas en ruimten in het huis aan anderen. Wil je hier meer over weten?

Zie de pagina verkoop en verhuur voor meer informatie hierover.
Zie eventueel ook de pagina het huis.
 
De organisatie
Wereldtuin Verdeliet is een vereniging. Wil je meer weten over de organisatie: kijk dan bij organisatie.

Sponsors en giften
Van groot belang voor Verdeliet zijn de ruimhartige bijdragen van sponsors en donateurs. We zijn hen heel dankbaar. Met deze hulp kunnen we veel van onze plannen realiseren. Verdeliet heeft een ANBI status omdat Verdeliet zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. We proberen “onze eigen broek op te houden”.  Spullen en andere zaken zijn daarom heel welkom.
Zie hier een overzicht van onze sponsors de afgelopen jaren.
Zie hier meer over de ANBI-status van Verdeliet.
Zie de pagina komt van pas waarmee je ons een groot plezier doet.

Korte maar rijke geschiedenis
De vereniging Verdeliet is opgericht op 26 augustus 2013 en de feestelijke opening was op 5 april 2014.
Wil je meer lezen,  kijk dan op de pagina Geschiedenis van Verdeliet.
In ons Archief vind je alle uitgaven van het tijdschrift Welig en de jaarverslagen.