Verdeliet kippen oktober 2024

Hallo Verdelieters!

Alles goed daar? Hopelijk wel.

Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben, zijn wij weg. Op vrijdagochtend 18 oktober was het zover. We hadden al in de gaten, dat er iets mis was. We zouden te oud zijn, te weinig eieren produceren, teveel eten oftewel een negatief voederconversieratio! Ja, wij hebben een boekhouder in de groep en wel Rosa. Zij merkte nog fijntjes op, dat onze aanwezigheid, een positieve emotie oproept. Maar ja, helaas voor ons, wordt dat niet in euro's uitgedrukt.

En ook nog zonder toestemming onze eieren laten onderzoeken! En wat bleek: te veel Pfas (wat dat ook mag wezen)! Maar dat ze ook overheerlijk zijn, wordt niet meegenomen.

Tot slot, we hebben een prima tijd bij jullie gehad. Een heerlijke omgeving in jullie prachtige tuin, met heel veel liefdevolle medewerkers en uiteraard de vele bezoekers. Nu zitten we in Ewijk bij Rob. Ook geweldig, we hebben er weer wat vriendinnen bij. En ook nog wat opdringerige jongens! We wisten niet dat die bestonden.

Over "hanen" hebben jullie ons nooit iets verteld. Waarom niet?

Maar oké, het gaat jullie allen bijzonder goed. En...blijf naar elkaar omkijken!!

Lieve groetjes van ons,

Tina Kip 
secretaresse

PFAS in kippeneieren bij Verdeliet

De eieren van de kippen die op Verdeliet in de ren lopen blijken teveel PFAS te bevatten. Dat is slecht nieuws en de vragen die dan opdoemen zijn: hoe is die PFAS in de eieren gekomen? En hoe nu verder?

PFAS is een schadelijke stof die zich verspreidt in het milieu en moeilijk afbreekt. Er was al in het nieuws dat eieren van hobbykippen teveel PFAS konden bevatten. Dat was de reden om de eieren van Verdeliet ook te laten onderzoeken. Er werden 4 soorten PFAS onderzocht en het resultaat van het onderzoek is dat er van één soort 2,8 keer teveel in de eieren zit. En dat er van de 4 soorten samen er 1,7 keer teveel in de eieren zit. Daardoor zijn de eieren dus in principe niet geschikt voor consumptie, zeker niet als je er veel van eet. 

De vraag is: hoe komt dat PFAS in de eieren? De kippen krijgen biologisch voer, ze scharrelen in de ren en krijgen resten van groenten en slakjes te eten. Dat lijkt allemaal veilig te moeten zijn, maar is het dus kennelijk niet. Misschien zit het in de grond, in het voer of in de slakken. We weten het niet. Het is heel duur om dat uit te laten zoeken. 

De vraag hoe nu verder is besproken in de kippengroep en het bestuur. De conclusie is dat we de eieren niet meer verkopen en ook niet gratis weggeven. Dat vinden we niet verantwoord nu we weten dat er teveel PFAS in zit. De kippen gaan binnenkort naar een plek waar ze rustig kunnen verblijvenen waar ze al scharrelende  oud mogen worden. 

Verder gaan we nadenken over wat we doen met het hok en de kippenren. Levende have op Verdeliet is eigenlijk wel leuk. Maar dat kan ook in de vorm van sierkippen, kalkoenen, een pauw of nog andere dieren.