Flyer
Met dichter-bij-de-tuin biedt Wereldtuin Verdeliet in Cuijk liefhebbers van tuin en taal een heerlijke zondagmiddag. Op zondag 29 mei treden op kleine podia in de tuin zes dichters op. Daarna geeft Glenda Peters een mini-concert.  

Poëzie in de tuin

Bezoekers zijn vanaf 13.00 uur welkom om te landen in de tuin. De imkers van Verdeliet vertellen over de bijen, andere medewerkers geven met plezier een rondleiding. Het poëzieprogramma begint om 14.00 uur. De zes dichters die op verschillende plekken in de tuin voordragen zijn Monica Boschman, Monique Leegwater, Saskia van Leendert, Marjolein Pieks, Hans Rothuizen en August Tholen. Bezoekers gaan van podium naar podium zodat ze alle dichters kunnen horen. Enkele dichters traden al eerder op tijdens het poëtisch ontbijt, inmiddels een traditie bij Verdeliet. Na de voordrachten verzorgt Glenda Peters een mini-tuinconcert. Bezoekers krijgen een voorproefje van haar nieuwe Nederlandstalige album dat in september verschijnt: Onvoorwaardelijk. Liedjes over het leven en geluk, afscheid en verdriet. En natuurlijk ook over de liefde. Rond 17.30 uur is het programma afgelopen. 

Glenda Peters - Onvoorwaardelijk
Na de poëzie-optredens verzorgt Glenda Peters een mini-tuinconcert. Bezoekers krijgen een voorproefje van haar nieuwe Nederlandstalige album dat in september verschijnt: Onvoorwaardelijk. Liedjes over het leven en geluk, afscheid en verdriet. En natuurlijk ook over de liefde.

Informatie

De poëziemiddag Dichter-bij-de-tuin is een bekroning van de relatie tussen tuin en taal, tussen lof en letters. Bezoekers zijn van harte welkom, aanmelden vooraf is niet nodig. De middag kost 10 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee. Het programma is buiten, bij slecht weer treden de dichters en Glenda Peters binnen op, in de kas en in andere ruimtes. Het bezoekadres is Toermalijnlaan 40 in Cuijk, parkeren kan bij gymzaal Het Kristal, Robijnlaan 77.

Biografie dichters 'Dichter-in-de-tuin'

Saskia van Leendert las haar gedichten voor op festivals, in boekhandels, op radio 1 en in 2010 stond ze in de finale van de NK Poetry slam. Voor haar gedichten ontving zij diverse prijzen en eervolle vermeldingen, onder andere de Nieuwegeinse Literatuurprijs (2010) en de Plantage Poëzieprijs (2018). Ook is ze aangesloten bij de klimaatdichters.
In 2021 verscheen haar derde poëziebundel ‘Restwarmte’. Voor meer informatie zie: www.saskiavanleendert.nl

Hans Rothuizen 
Hans Rothuizen (1948) begon zijn dichtersloopbaan met het schrijven van sonnetten. De laatste jaren kregen vrije verzen de overhand. In 2013 verscheen zijn bundel Ongeprijsde uren, in 2017 gevolgd door Vanavond nasi. Ook worden zijn gedichten gepubliceerd in verschillende literaire tijdschriften. Klank en ritme zijn essentiële elementen in zijn poëzie. De thema’s lopen uiteen ‘van God tot voetbal’.

Monica Boschman
Soms kruipt stilte naar buiten/een schutblad biedt bescherming. Monica Boschman (Tilburg, 1965) werkt als dichter, journalist en schrijfdocent. Haar poëzie is te lezen in de bundels Zeerslag (2018) en Nieuwe wegen voor Mariken (2019). Je komt haar gedichten ook tegen op een ontbijtbord van PLINT, op de muur van een bibliotheektuin en in het tijdschrift DICHTER. Op dit moment werkt Monica aan een nieuwe poëziebundel en legt ze de laatste hand aan haar debuutroman Zolderdagen. Misschien schrijft ze vooral om haar geest en pen scherp te houden. Of eerlijker: om iets van de gekte van zichzelf en de wereld in woorden te vangen. Meer over haar werk lees je op www.monicaboschman.nl.

August Tholen 
August Tholen debuteerde met poëzie in Maatstaf. Van huis uit beeldend kunstenaar publiceert hij gedichten in diverse literaire tijdschrijften, schrijft daarnaast blogs, romans, kinderboeken en werk voor young adults. Hij won de Brabantse Literatuurprijs en in 2022 de derde prijs van de Gedichtenwedstrijd (voorheen Turingprijs) met het gedicht De dag dat er niets gebeurde.

Monique Leegwater 
Monique Wilmer-Leegwater is woonachtig in Twente en nam twee keer deel aan Dichters in de Prinsentuin. Werk van haar is herhaaldelijk genomineerd of bekroond in poëziewedstrijden en is inmiddels in diverse verzamelbundels verschenen waaronder In Donzen Dromen, de 100 beste gedichten van de Gedichtenwedstrijd. Ze is aangesloten bij de Klimaatdichters, de natuur is dan ook een belangrijk thema in haar werk. Momenteel werkt ze aan haar debuutbundel. Meer over haar werk lees je op www.moniquewilmerleegwater.nl.

Marjolein Pieks
Marjolein Pieks is dichteres, tekstdichter, theatermaker en vocalist. De dichtbundel Corvid Corone (uitgeverij Gopher, 2022) is haar landelijke debuut. Pieks was in het verleden actief bij Loesje en bracht Nijmegen in 2005 op het idee om een stadsdichter te installeren. Ze bracht lokaal enkele gedichtenbundels uit en werkte bij verscheidene boekhandels. Studies (Nederlandse Taal en letterkunde / Grieks en Latijn/ Docent Drama) verruilde ze voor haar werk als cultuurmaker en kunstenaar. Ze leidde een poëziewinkel en organiseerde tal van schrijfworkshops, optredens en het vierdaags dichtersfestival Dichtersnachten. Pieks brengt  schrijvers en kunstenaars samen in de Blauwe Salon. 
Pieks was van 2017 tot 2020 de eerste Dorpsdichter van de gemeente Heumen en won bij het Groots Gouds Stadsdichtersgala respectievelijk de tweede en de eerste prijs. Sinds 2020 schrijft de dichteres steeds vaker de Engelse taal en hanteert ze het pseudoniem MSPYX.